یکی از پر مصرفترین داروهایی که شاید برای یک بار هم که شده نام ان را شنیدهاید، قرص مترونیدازول است. اما خب شاید سوال اصلیتان این است که قرص مترونیدازول چیست؟ عوارض قرص مترونیدازول چیست و چه کاربردهای دارد؟ از این رو ما در این مقاله اطلاعات دارویی، از داروخانه انصار به تمامی این سوالات پاسخ دادهایم. در ادامه همراه ما باشید.
مترونیدازول چیست؟
قبل از پرداختن به پاسخ عوارض قرص مترونیدازول چیست؟ ابتدا درباره ساختار کلی و کاربردهای اصلی قرص مترونیدازول صحبت میکنیم.
مترونیدازول یک آنتی بیوتیک است که برای درمان عفونتهای باکتریایی واژن، معده، کبد، پوست، مفاصل، مغز و نخاع، ریهها، قلب یا جریان خون استفاده میشود. در مصرف آنتی بیوتیکها باید دقت کرد و نباید خودسرانه اقدام به مصرف آنها کنیم. این مورد در قرص مترونیدازول نیز صادق است و آن را در بخش “عوارض قرص مترونیدازول چیست؟” متوجه خواهید شد.
قرص مترونیدازول همچنین برای درمان تریکومونیازیس، یک بیماری مقاربتی که توسط یک انگل ایجاد میشود، مورد استفاده قرار میگیرد. معمولاً هر دو شریک جنسی به طور همزمان تحت درمان قرار میگیرند، حتی اگر یکی از آنها علائمی نداشته باشد.
قرص مترونیدازول را میتوان برای درمان عفونتهای پوستی، روزاسه و عفونتهای دهان، از جمله لثههای آلوده و آبسههای دندانی استفاده کرد.
این دارو به صورت قرص، ژل، ژل واژینال، کرم و مایع نوشیدنی یا شیاف موجود است. همچنین به صورت تزریقی نیز انجام میشود، اما به دلیل عوارض مترونیدوازول، معمولاً فقط در بیمارستان انجام میشود.
موارد مصرف قرص مترونیدازول چیست؟
مترونیدازول، دارویی که با نامهای تجاری فلاژیل و متروماکس نیز شناخته میشود، یک آنتیبیوتیک ضد میکروب با طیف اثر وسیع است که در درمان عفونتهای ناشی از باکتریهای بیهوازی و برخی انگلها به طور مؤثر به کار میرود. این دارو با اختلال در عملکرد سلولی میکروارگانیسمها، رشد و تکثیر آنها را متوقف میکند و به نابودی آنها کمک میکند.
موارد مصرف مترونیدازول به شرح زیر است:
- عفونتهای باکتریایی: این دارو در درمان عفونتهای مختلف باکتریایی، به ویژه عفونتهای ناشی از باکتریهای بیهوازی، بسیار مؤثر است. از جمله موارد مصرف مترونیدازول در این زمینه میتوان به عفونتهای دستگاه گوارش (شامل هلیکوباکترپیلوری و کلستریدیوم دیفیسیل)، عفونتهای داخل شکمی، عفونتهای لگنی و عفونتهای دندان اشاره کرد.
- عفونتهای انگلی: مترونیدازول در درمان عفونتهای ناشی از برخی انگلها مانند تریکوموناس واژینالیس (عامل بیماری تریکومونیازیس) و ژیاردیا لامبلیا (عامل اسهال ژیاردیازیس) نیز مؤثر است.
- بیماریهای التهابی: از این دارو در درمان برخی بیماریهای التهابی مانند بیماری التهابی روده (IBD) و واژینوز باکتریایی نیز استفاده میشود.
- پیشگیری از عفونتهای جراحی: مترونیدازول ممکن است برای پیشگیری از عفونتهای بعد از عمل جراحی، به خصوص در بیمارانی که در معرض خطر بالایی هستند، تجویز شود.
با وجود اثربخشی قابل توجه مترونیدازول، مصرف خودسرانه این دارو میتواند خطرات جدی به دنبال داشته باشد. این دارو میتواند با سایر داروها تداخل داشته و منجر به بروز عوارض جانبی ناخوشایندی مانند تهوع، اسهال، طعم فلزی در دهان، سرگیجه و علائم عصبی شود. با توجه به همین موضوع حتما مصرف این دارو باید بر اساس نظر پزشک تأیید شود. زیرا عوارض قرص مترونیدازول ممکن است ضرر بسیار به همراه داشته باشد.
نحوه مصرف مترونیدازول
این دارو را طبق دستور پزشک از طریق خوراکی مصرف کنید. برای جلوگیری از ناراحتی معده، این دارو را با غذا یا یک لیوان پر آب یا شیر مصرف کنید. دوز قرص مترونیدازول بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان است.
برای بهترین اثر، این آنتی بیوتیک را در زمانهای مساوی مصرف کنید. همچنین برای کمک به یادآوری، این دارو را هر روز در زمانهای یکسانی مصرف کنید.
مصرف این دارو را تا پایان کامل مقدار تجویز شده ادامه دهید، حتی اگر علائم پس از چند روز ناپدید شوند. قطع زودهنگام دارو ممکن است منجر به بازگشت عفونت و پدید آمدن عوارض قرص مترونیدازول شود.
عوارض قرص مترونیدازول چیست؟
هیچ دارویی نیست که عوارض جانبی نداشته باشید و این را همه ما قبول میکنیم. اما خب عوارض جانبی برخی داروها میتواند از خود بیماری بدتر و حال شما را وخیمتر کند. در ادامه درباره اینکه عوارض قرص مترونیدازول چیست؟ به طور کامل صحبت کردهایم.
در صورت مشاهده هر یک از عوارض جانبی قرص مترونیدازول به شکل زیر، فورا با پزشک تماس بگیرید. در سریعترین زمان قرار ملاقات با پزشک تنظیم کنید تا این عوارض را بررسی و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهد. عوارض قرص مترونیدازول که منجر به بیمارستان میشوند، عبارتند از:
- علائم جدید یا بدتر شدن عفونت
- سرگیجه و حالت گیجی
- احساس سبُکی سر (حالت بیهوشی)
- خارش یا ترشح واژن
- ادرار دردناک یا دشوار
- تاول یا زخم در دهان
- لثه قرمز یا متورم
- مشکل در بلع
عوارض جدی قرص مترونیدازول
در بالا به عوارض قرص مترونیدازول از نوع عمومی و رایج صحبت کردیم. اما علاوه بر عوارض بالا، ممکن است با عوارض جانبی جدی قرص مترونیدازول مواجه شوید. این عوارض جانبی، نادر است و در کمتر از 1 در 1000 نفر رخ میدهد. اما دانستن آنها خالی از لطف نیست. عوارض جدی قرص مترونیدازول عبارتند از:
- سفیدی چشمان شما زرد میشود. یا پوست شما زرد میشود. اگرچه این ممکن است در پوست قهوهای یا سیاه کمتر مشهود باشد، اینها میتوانند نشانههایی از مشکلات کبدی یا کیسه صفرا در اثر عوارض قرص مترونیدازول باشند.
- شما دچار عفونتهای غیرمنتظره، زخمهای دهان، کبودی، خونریزی لثه یا خستگی شدید میشوید. اینها میتواند ناشی از یک مشکل خونی باشد.
- معده درد شدیدی دارید که ممکن است به پشت یا کمر شما برسد. این میتواند نشانه پانکراتیت باشد.
- در صورتی که در اثر مصرف مترونیدازول، با تاری دید یا مشکل دوبینی مواجه شدید.
عوارض عصبی قرص مترونیدازول
علاوه بر عوارض جانبی که در بالا اشاره کردیم، ممکن است با عوارض عصبی قوص مترونیدازول مواجه شوید. در صورت بروز عوارض جانبی عصبی (احتمالاً در هنگام مصرف طولانی مدت مترونیدازول رخ میدهد) مصرف دارو را قطع کنید و فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. این عوارض قرص مترونیدازول به صورت عصبی عبارتند از:
- بی حسی، سوزن سوزن شدن یا درد سوزش در دستها یا پاها
- مشکل در صحبت کردن یا درک آنچه به شما گفته میشود
- مشکلات بینایی، درد پشت چشم، دیدن جرقههای نور
- تب، سفتی گردن و افزایش حساسیت به نور
- ضعف عضلانی یا مشکلات در گفتار
- تشنج
در بالا عوارض قرص مترونیدازول در موارد خاص را آوردیم. علاوه بر موارد بالا عوارض قرص مترونیدازول در حالت عادی و بیشتر افراد مسن و با بیماریهای پیش زمینهای به شکل زیر است:
- حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، درد معده
- افسردگی، مشکل در خواب، احساس تحریک پذیری
- خارش یا ترشح واژن، درد در حین رابطه جنسی
- زبان متورم، قرمز یا “مودار”
- سردرد، سرگیجه، ضعف
- بثورات یا خارش پوستی
- طعم فلزی ناخوشایند
- اسهال و یا یبوست
- زخمهای دهان
تداخل دارویی قرص مترونیدازول
همانطور که میدانید، عوارض جانبی داروها، خود به خود ظاهر نمیشوند و یک دلیل پشت هر عارضه نهفته است. در مورد عوارض قرص مترونیدازول نیز همین مسئله صادق است. یکی از دلایلی که ممکن است مسبب عوارض جانبی قرص مترونیدازول باشد، تداخل دارویی آن با سایر داروها است.
گاهی اوقات استفاده همزمان از برخی داروها بی خطر نیست. برخی از داروها میتوانند بر سطوح خونی سایر داروهایی که استفاده می کنید تأثیر بگذارند، که ممکن است عوارض جانبی را افزایش دهد یا اثربخشی داروها را کاهش دهد.
قبل از مصرف قرص مترونیدازول، پزشک خود را از وضعیتهای دارویی خود مطلع کنید. چرا که بسیاری از داروها میتوانند بر مترونیدازول تأثیر بگذارند و عوارض قرص مترونیدازول را تشدید کنند؛ به ویژه:
- داروی ضد افسردگی
- داروی آسم
- بوسولفان یا سایر داروهای سرطان
- داروهای قلب یا فشار خون
- لیتیوم یا سایر داروهای ضد روان پریشی
- دارو برای درمان مالاریا، HIV یا سایر عفونتها
- رقیق کننده خون – وارفارین، کومادین، جانتوون
توجه!: لیست بالا کامل نیست و بسیاری از داروهای دیگر وجود دارند، که با قرص مترونیدازول تداخل دارویی داند. این شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی است. بنابراین برای جلوگیری از عوارض قرص مترونیدازول، حتما قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
چه کسانی نمیتوانند قرص مترونیدازول مصرف کنند؟
در ادامه مبحث عوارض قرص مترونیدازول، یکی از سوالاتی که پیش میآید این است که چه کسانی نمیتوانند از این قرص مصرف کنند؟ به طور کلی مترونیدازول برای برخی افراد مناسب نیست. برای اطمینان از بی خطر بودن قرصها، مایعات یا شیافها، در موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- افرادی که دیالیز میشوند
- افرادی که مشکلات کبدی دارند
- خانمهایی که باردار یا شیرده هستند
- اشخاصی که تا به حال به مترونیدازول یا هر داروی دیگری واکنش آلرژیک داشتهاند
- افرادی که مشکل اعتیاد به الکل را دارند. در این خصوص مقاله اثرات ترکیب دارو با الکل را بخوانید.
در ادامه عوارض قرص مترونیدازول همچنین برای اطمینان از بی خطر بودن کرم یا ژل مورد استفاده روی پوست، در مورد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- تا به حال نسبت به مترونیدازول یا هر داروی دیگری، از جمله هر کرم یا پماد، واکنش آلرژیک داشته باشید.
یکی دیگر از انواع داروی مترونیدازول، ژل واژینال است. برای اینکه مطمئن شوید ژل واژینال برای شما بی خطر است، در موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- مشکلات کبدی دارید
- باردار یا شیرده هستید
- در حین درمان پریود میشوید
- فکر کنید ممکن است برفک واژن داشته باشید
- تا به حال به مترونیدازول یا هر داروی دیگری واکنش آلرژیک داشتهاید
نکات مهم مصرف قرص مترونیدازول
حال که پاسخ سوال عوارض قرص مترونیدازول چیست؟ را دریافت کردید، در ادامه مهمترین نکاتی را که باید در مصرف این دارو بدانید، آوردهایم. توجه به این نکات برای شما بسیار مفید واقع میشوند.
- داشتن هرگونه عوارض جانبی از کرم یا ژل مترونیدازول غیرعادی است.
- هنگام مصرف یک دوره قرص مترونیدازول، مایع، شیاف یا ژل واژینال یا تا 2 روز پس از اتمام درمان، الکل مصرف نکنید. الکل میتواند عوارض قرص مترونیدازول مانند احساس و بیماری، معده درد، گرگرفتگی، مشکل در تنفس، تپش قلب (تپش قلب) و سردرد ایجاد کند.
- در حین مصرف مترونیدازول و حداقل تا 3 روز پس از قطع مصرف، الکل ننوشید یا غذاها یا داروهای حاوی پروپیلن گلیکول مصرف نکنید.
- برای بیشتر عفونتها، طی چند روز احساس بهتری خواهید داشت، اما برای برخی ممکن است زمان بیشتری طول بکشد. هنگام درمان روزاسه، ممکن است تنها پس از چند هفته متوجه تفاوت شوید.
- مهم است که مترونیدازول را همانطور که پزشک به شما میگوید مصرف کنید و دوره کامل درمان خود را به پایان برسانید.
قبل از مصرف قرص مترونیدازول
همانطور که در هنگام مصرف این دارو، باید به خوبی حواستان جمع باشد تا به شما آسیب نرساند؛ در زمان قبل از مصرف نیز باید جوانب احتیاط را در نظر بگیرید. به طور کلی نکاتی که باید قبل از مصرف این دارو برای جلوگیری از عوارض قرص مترونیدازول مصرف کنید عبارتند از:
تمام موارد استفاده از مترونیدازول برای درمان کودکان و نوجوانان تایید نشده است. مترونیدازول برای درمان عفونتهای واژن در دخترانی که دوره قاعدگی شروع نشده، تایید نشده است.
برای اطمینان از اینکه میتوانید با خیال راحت این دارو را مصرف کنید، اگر هر یک از حالتهای زیر را تا به حال داشتهاید به پزشک خود اطلاع دهید:
- بیماری کبد
- بیماری کلیوی (یا اگر تحت دیالیز هستید)
- اختلال ریتم قلب
- یک بیماری معده یا روده مانند بیماری کرون
- اختلال سلولهای خونی مانند کم خونی (کمبود گلبول های قرمز) یا تعداد گلبول های سفید خون (WBC) کم
- عفونت قارچی در هر نقطه از بدن شما
- اختلال عصبی
مصرف مترونیدازول در دوران بارداری
یکی از نگرانیهای اصلی مادران، مصرف قرص مترونیدازول در دوران بارداری است. تا هم مادر و هم جنین از عوارض قرص مترونیدازول در امان باشند. به طور کلی قرص مترونیدازول ممکن است به نوزاد متولد نشده آسیب برساند. از مترونیدازول برای درمان تریکومونیازیس در سه ماهه اول بارداری استفاده نکنید.
در صورت بارداری حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا با بررسی شرایط جسمانی شما، دارو را تجویز و یا بر شما ممنوع کند.
مصرف مترونیدازول در دوران شیردهی
داروی مترونیدازول در دوران شیردهی نیز قابل مصرف است. با این حال، به دلیل ورود این دارو به شیر مادر، عوارضی برای نوزاد به همراه خواهد داشت. با توجه به تجویز پزشک و در صورت ضرورت مصرف مترونیدازول در دوران شیردهی، روشهایی برای به حداقل رساندن این عوارض در نوزاد وجود دارد.
یکی از این روشها، مصرف دارو به صورت یکجا (تکدوز) است. در این روش، پس از مصرف دارو، شیردهی به مدت ۲۴ ساعت قطع میشود. در این بازه زمانی، شیر مادر باید دوشیده و دور ریخته شود تا از انتقال مترونیدازول به نوزاد جلوگیری گردد.
روش دیگر، دوشیدن شیر مادر قبل از مصرف مترونیدازول است. در این روش، به مقدار کافی شیر برای ۲۴ ساعت آینده دوشیده و در یخچال یا فریزر نگهداری میشود. پس از مصرف دارو، مادر میتواند از شیر دوشیده شده به جای شیر تازه به نوزاد خود بدهد.
مصرف مترونیدازول در دوران پریود
مترونیدازول، دارویی شناختهشده در میان آنتیبیوتیکها، نقشی موثر در درمان عفونتهای مختلف ایفا میکند. مصرف این دارو در دوران قاعدگی نیز مجاز بوده و جای هیچگونه نگرانی ندارد. برخلاف برخی آنتیبیوتیکها، مترونیدازول هیچگونه تداخلی با هورمونهای زنانه ایجاد نمیکند و بر نظم قاعدگی، نه در جهت جلو افتادن و نه در جهت عقب افتادن آن، تاثیری نمیگذارد.
با وجود این موضوع، مشاهده میشود که برخی خانمها در دوران قاعدگی از مصرف مترونیدازول خودداری میکنند. این امر احتمالا ناشی از تصورات غلطی مبنی بر تاثیر این دارو بر هورمونها و یا خونریزی قاعدگی باشد. در حالی که مطالعات علمی این موضوع را به طور کامل رد میکنند.
اگرچه مصرف مترونیدازول در دوران قاعدگی بیخطر است، اما پزشکان متخصص توصیه میکنند که از مصرف ژل واژینال مترونیدازول در این دوران خودداری کنید. در صورت مشاهده علائمی مانند لکهبینی، خونریزی غیرطبیعی و یا بوی نامطبوع واژن در حین مصرف مترونیدازول، مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک خود مراجعه نمایید.
آیا میتوانم با قرص مترونیدازول رانندگی کنم؟
مترونیدازول معمولاً بر توانایی شما در رانندگی یا دوچرخه سواری تأثیر نمیگذارد.
با این حال، به ندرت، برخی از افراد از خواب آلودگی یا تاری دید رنج میبرند. اگر این اتفاق برای شما افتاد، رانندگی نکنید، دوچرخه سواری نکنید یا با ماشین آلات سنگین کار نکنید تا زمانی که احساس خواب آلودگی نکنید و به وضوح ببینید.
اگر توانایی شما در رانندگی ایمن تحت تاثیر قرار گرفته باشد، رانندگی با ماشین تخلف است. این مسئولیت شماست که تصمیم بگیرید آیا رانندگی ایمن است یا خیر. اگر شک دارید، رانندگی نکنید.
در آخر
ما در این مقاله از داروخانه انصار به معرفی قرص مترونیدازول پرداختیم و همچنین پاسخ سوال “قرص مترونیدازول چیست؟” را به صورت کامل دادیم. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.
لطفا نظرات و سوالات خود را از طریق باکس دیدگاهها در انتهای همین صفحه برای ما بنویسید. متخصصین ما در داروخانه انصار در سریعترین زمان به سوالات شما پاسخ خواهند داد.