آنفولانزا یک عفونت ویروسی است که سیستم تنفسی فرد (بینی، گلو و ریهها) را درگیر میکند. به طور کلی چهار نوع ویروس آنفولانزا وجود دارد: A، B، C و D. ویروسهای آنفولانزای انسانی A و B تقریباً هر زمستان در ایالات متحده باعث اپیدمیهای فصلی بیماری (معروف به فصل آنفولانزا) میشوند. ویروسهای آنفولانزای A تنها ویروسهای آنفولانزای شناخته شدهاند که باعث همهگیری آنفولانزا میشوند. یعنی اپیدمیهای جهانی بیماری آنفولانزا. در کل یک بیماری همهگیر زمانی رخ میدهد که یک ویروس جدید و متفاوت آنفولانزای A ظاهر شود که هم افراد را مبتلا میکند و هم توانایی انتشار موثر بین مردم را دارد. اگر بخواهیم آنفولانزا چیست را پاسخ دهیم؛ این بهترین پاسخ است. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره آنفولانزا بدانید.
بیشترین افراد در معرض آنفولانزا
در بیشتر افراد، آنفولانزا به خودی خود برطرف میشود. اما گاهی اوقات آنفولانزا و عوارض آن میتواند کشنده باشد. افرادی که با بیشترین خطر بروز عوارض جانبی آنفولانزا همراه هستند، عبارتند از:
- کودکان خردسال زیر ۵ سال و به ویژه کودکان زیر ۱۲ ماه
- بزرگسالان بزرگتر از ۶۵ سال
- ساکنان خانه های سالمندان و سایر مراکز مراقبت طولانی مدت
- زنان باردار و تا مدت زمان دو هفته پس از زایمان
- افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف
- افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند آسم، بیماری قلبی، بیماری کلیوی، بیماری کبد و دیابت
- افراد بسیار چاق که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها ۴۰ یا بالاتر است.
واکسن آنفولانزا چگونه عمل میکند؟
در ادامه بحث آنفولانزا چیست باید درباره واکسن که مهمترین بخش در پیشگیری از آنفولانزا است نیز بدانید. واکسنهای آنفولانزای فصلی برای محافظت در برابر ویروسهای آنفولانزا که عامل همهگیری هستند، فرموله شدهاند. از جمله:نوع A و B. دریافت واکسن آنفولانزا میتواند در برابر این ویروسها و همچنین ویروسهای آنفولانزای اضافی که از نظر آنتی ژنی مشابه ویروسهای مورد استفاده در ساخت واکسن هستند، محافظت کند.
البته واکسنهای آنفولانزا در برابر عفونت و بیماری ناشی از سایر ویروسها که میتوانند علائمی شبیه آنفولانزا ایجاد کنند، محافظت نمیکنند. علاوه بر آنفولانزا، بسیاری از ویروسهای دیگر نیز وجود دارند که میتوانند منجر به بیماری شبه آنفولانزا (ILI) شوند که در طول فصل آنفولانزا پخش میشوند.
علائم آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا در ابتدا ممکن است با داشتن علائمی مانند آبریزش بینی، عطسه و گلودرد مشابه سرماخوردگی به نظر برسد. اما سرماخوردگی معمولاً به آرامی بروز میکند، در حالی که آنفولانزا به طور ناگهانی روی میدهد. با اینکه سرماخوردگی میتواند آزاردهنده باشد، اما معمولاً آنفولانزا حس بسیار بدتری ایجاد میکند. بنابراین برا شناسایی اینکه آنفولانزا چیست باید بدانید که کمی شبیه به سرماخوردگی است با این تفاوت که در حالت بدتر و سریعتر از سرماخوردگی روی میدهد.
علائم و نشانههای شایع آنفولانزا شامل موارد زیر هستند:
- تب بالای (۳۸ درجه سانتیگراد)
- درد عضلانی
- لرز و عرق
- سردرد
- سرفه خشک و مداوم
- خستگی و ضعف
- گرفتگی بینی
- گلو درد
نحوه انتشار واکسن انفولانزا
افراد مبتلا به انفولانزا میتوانند آن را به دیگران منتقل کنند. بسیاری از متخصصان فکر میکنند که ویروسهای آنفولانزا عمدتاً از طریق قطراتی که افراد مبتلا به آنفولآنزا سرفه، عطسه یا صحبت میکنند، منتشر میشوند. این قطرات میتوانند از طریق دهان یا بینی افرادی که در نزدیکی هستند، فرود بیایند یا احتمالاً در ریهها استنشاق شوند. در موارد کمتر، ممکن است یک فرد با لمس سطح یا شیئی که ویروس آنفولانزا روی آن قرار دارد و سپس دست زدن به دهان، بینی یا احتمالاً چشمان خود به آنفولانزا مبتلا شود.
نحوه پیشگری از آنفولانزا چیست؟
در ادامه مبحث آنفولانزا چیست باید روشهای پیشگیری از آنفولانزا را نیز بدانید. بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به آنفولانزای فصلی و عوارض بالقوه جدی آن، تزریق واکسن هر ساله است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای عفونی آمریکا واکسن سالانه آنفولانزا را به عنوان اولین و مهمترین گام در محافظت در برابر ویروسهای آنفولانزا توصیه میکند.
واکسن آنفولانزا به کاهش بار بیماریهای آنفولانزا، بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر در سیستم مراقبتهای بهداشتی کمک میکند. همه افراد ۶ ماهه و بالاتر باید واکسن آنفولانزای سالانه را دریافت کنند،( ایدهآلترین زمان تا پایان آبان ماه میباشد).
واکسیناسیون افرادی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به عوارض جدی آنفولانزا هستند به ویژه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری شدید آنفولانزا مهم است. افراد در معرض خطر بالاتر عوارض جدی آنفولانزا شامل کودکان خردسال، افراد باردار، افراد مبتلا به برخی بیماریهای مزمن مانند آسم، دیابت یا بیماریهای قلبی و ریوی و افراد بالای 65 سال میشوند.
همچنین واکسیناسیون برای کارکنان مراقبت های بهداشتی و سایر افرادی که با افرادی که در معرض خطر بالاتری هستند زندگی میکنند یا از آنها مراقبت میکنند تا از سرایت آنفولانزا به آنها جلوگیری کنند، مهم است. این امر به ویژه برای افرادی که در مراکز مراقبت طولانی مدت کار میکنند، که خانه بسیاری از افراد آسیب پذیر به آنفولانزا هستند، صادق است.
نکته: کودکان کمتر از 6 ماه در معرض خطر ابتلا به بیماری جدی آنفولانزا هستند اما برای واکسینه شدن بسیار کوچک هستند. افرادی که از نوزادان مراقبت میکنند باید به جای آن واکسینه شوند.
جمعبندی
ما در این مقاله از داروخانه انصار درباره آنفولانزا، علائم، واکسن و نحوه پیشگری آن صحبت کردیم و همچنین گفتیم که آنفولانزا چیست. امیدواریم از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. در صورتی که سوالی برای شما پیش آمد میتوانید از طریق راههای ارتباطی ذکر شده در انتهای سایت با ما در ارتباط باشید و یا در فرم دیدگاهها که در انتهای این مقاله موجود است، سوالتان را بپرسید. همکاران ما در سریعترین زمان به سوالات شما پاسخ خواهند داد.