دانستن نحوه تشخیص دقیق بیماری اولین قدم برای دریافت بهترین درمان ممکن است. اما رسیدن به این مرحله تشخیص سریع بیماری میتواند سفری چالش برانگیز باشد. بسیاری از بیماریها دارای علائم مشترک هستند، بدون اینکه آزمایشی برای تایید یا رد قطعی تشخیص انجام شود.
در حالی که راه حل حتمی و تضمینی برای پیچیدگیهای این فرآیند تشخیص وجود ندارد، مراحلی وجود دارد که میتوانید برای بهبود شانس خود برای دریافت تشخیص درست و بدون تاخیر، انجام دهید. در ادامه این مقاله از داروخانه انصار (دکتر مریم امجدی) با ما همراه باشید تا نحوه تشخیص دقیق بیمای و بهترین روشها برای تشخیص سریع بیماری را یاد بگیرید.
اهمیت تشخیص سریع بیماری
همانطور که میگویند پیشگیری بهتر از درمان است؛ ما هم میگوییم تشخیص سریع مهمتر از درمان است. طبیعتی که اکثر بیماریها دارند این است که اگر به حال خودشان رها شوند، روز به روز وضعیت سلامتی بدن را وخیمتر میکنند. از این رو تشخیص سریع، برای درمان سریع از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دوران پاندمی کرونا (کووید 19) را به یاد بیاورید! تشخیص به قدری مهم بود که کیتهای آزمایش کرونا در منزل، توسط داروخانهها به فروش میرسیدند تا افراد نحوه تشخیص دقیق بیماری را بدانند. این کیتها کمک کردند تا تشخیص سریع بیماری توسط افراد انجام شود و از گسترش بیماری جلوگیری کنند.
بنابراین هر چه از اهمیت تشخیص سریع بیماری بگوییم، کم گفتیم.
موانع تشخیص دقیق بیماری
در ادامه که نحوه تشخیص دقیق بیماری را یاد خواهید گرفت، خواهید فهمید که موانعی برای تشخیص سریع بیماری وجود دارند. عوامل زیادی میتوانند روند را پیچیده کنند. در پایین ما برخی از رایجترین موانع تشخیص دقیق بیماری را آوردهایم:
شرایط همپوشانی:
اگر فردی چندین بیماری با علائم همپوشانی داشته باشد، تشخیص وجود یک بیماری دشوارتر است. داروها یا مکملهای مصرف شده برای یک بیماری نیز میتوانند بر علائم بیماری دیگر تأثیر بگذارند.
علائم خود گزارشی:
برخی از بیماریها، مانند فشار خون بالا، دارای شاخصهای قابل اندازه گیری هستند که تشخیص آنها را نسبتاً ساده میکند. وقتی یک وضعیت سلامتی عمدتاً با احساس یا عملکرد یک فرد به جای اندازهگیری کمی تعریف میشود، تشخیص پیچیدهتر میشود.
تشخیص علائم دشوار:
همیشه بلافاصله مشخص نیست که سردرد، تحریک پذیری و تغییرات وزن غیرقابل توضیح به یک بیماری مربوط میشود. در نتیجه، این علائم همیشه زود به یک پزشک گزارش نمیشوند. بنابراین این عامل میتواند نحوه تشخیص دقیق بیماری را به مشکل بیندازد.
نبود یک آزمایش تشخیصی واحد:
بسیاری از شرایط، از جمله برخی اختلالات گوارشی و بیماریهای خودایمنی، با یک آزمایش قابل اثبات نیستند. در این موارد، فرآیند تشخیص بر روی رد سایر بیماریها متمرکز است که ممکن است زمانبر باشد. در نتیجه تشخیص سریع بیماری در این شرایط حاصل نمیشود.
نادر بودن یک بیماری:
بیماریهای نادر، که معمولاً به عنوان شرایطی که کمتر از 200000 نفر در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار میدهند تعریف میشود. احتمال تشخیص داده نشدن یا اشتباه تشخیص داده شدن آنها بسیار بیشتر است. اکثر بیماریهای ژنتیکی نادر از دوران کودکی شروع میشوند و تحقیقات نشان داده است که کودکان مبتلا به این شرایط معمولاً شش تا هشت سال صبر میکنند تا تشخیص درست را دریافت کنند.
نحوه تشخیص دقیق بیماری
و اما رسیدیم به بخش اصلی مقاله امروز که نحوه تشخیص دقیق بیماری و تشخیص سریع بیماری را در چند نکته مهم آوردهایم. هر موقعیتی منحصر به فرد است و تشخیص دقیق مدت زمان تشخیص، دشوار است. اما فعال بودن تا حد امکان میتواند روند را هم برای شما و هم برای پزشکتان بهبود بخشد. در اینجا برخی از مهم ترین اقداماتی که باید انجام دهید را آوردیم.
1- مرتبسازی سوابق پزشکی
پزشکان برای تشخیص بیماری، فقط و فقط 2 منبع اطلاعتی دارند: 1- آزمایشات شما 2- آنچه شما به آنها میگویید. بنابراین شما باید علاوه بر توصیف علائم و ارائه آزمایشات انجام شده، تاریخچه سوابق پزشکی خود را به پزشک ارائه دهید. در این صورت تشخیص سریع بیماری برای پزشک راحتتر خواهد بود.
سوابق مهم را قبل از قرار ملاقات خود جمع آوری کنید، به خصوص اگر به یک متخصص یا پزشک جدید مراجعه می کنید. حتماً نتایج آزمایشات قبلی، اشعه ایکس، ام آر آی، آزمایش خون، خلاصه قرار ملاقات و سابقه درمانهای قبلی را درج کنید. قوانینی وجود دارد که تضمین میکند شما میتوانید به تمام سوابق پزشکی خود دسترسی داشته باشید. به سادگی با دفتر پزشکی که شما را درمان کرده است تماس بگیرید و بخواهید که مدارک را تکمیل کنید تا اجازه انتشار اطلاعات را صادر کنید.
داشتن این اطلاعات به صورت کامل، در نحوه تشخیص دقیق بیماری بسیار اهمیت دارند.
2- دانستن سوابق خانوادگی سلامت
در کنار جمع آوری سوابق پزشکی خود، باید بتوانید جزئیات مهمی در مورد سابقه سلامت خانواده خود به پزشک خود ارائه دهید. این امر به ویژه در مورد بیماریهای خودایمنی و سایر شرایطی که دارای یک جزء ژنتیکی هستند مرتبط است. تحقیقات خود را فراتر از اعضای نزدیک خانواده خود گسترش دهید و اطلاعات مربوط به سلامتی پدربزرگ و مادربزرگ، عمه، عموها و پسرعموهای خود را مستند کنید.
شما با در دست داشتن این اطلاعات و ارائه آنها به پزشک متخصص خود، روند تشخیص دقیق بیماری و تشخیص سریع بیماری را ممکن میسازید.
3- توصیف دقیق و کامل علائم
از آنجایی که نحوه تشخیص دقیق بیماری را فقط پزشک شما میداند، حتما تمامی علائمو عوارضی که تجربه میکنید را بدون چشم پوشی و به صورت کامل برای پزشک شرح دهید. ارتباط و صحبت با پزشکتان، جزء مهمی از فرآیند تشخیص سریع بیماری است. نکات زیر را در مورد توصیف دقیق بیماری در نظر بگیرید:
- جامع باشید.
- خاص باشید.
- عینی باشید.
در بالا 3 نکته مهم در خصوص توصیف علائم و عوارض بیماری برای پزشکتان را گفتیم. پس از ارائه کامل نحوه تشخیص دقیق بیماری، به هر کدام از این 3 مورد خواهیم پرداخت که چگونه به بهترین شکل علائم را برای پزشک توصیف کنید.
4- یک همراه داشته باشید!
داشتن یک جفت گوش دیگر، چه یک دوست، اقوام یا یک فرد پشتیبان، همیشه مفید است. آنها میتوانند یادداشت برداری کنند تا بعداً به آنها مراجعه کنید و در صورت نیاز به شما کمک کنند تا از خود دفاع کنید.
حتی در شرایطی همراهان نزدیک شما، میتوانند علائمی را که خودتان احساس نمیکنید اما اطرافیانتان میبینند را به پزشک انتقال دهند. در نتیجه تشخیص سریع بیماری به بهترین شکل توسط پزشک انجام میشود.
5- از سوال پرسیدن نترسید!
هنگام جستجو برای نحوه تشخیص دقیق بیماری، ارتباط باز با پزشک شما مهم است. اگر از دلیل یک سوال خاص مطمئن نیستید، در پرسیدن آن تردید نکنید. این به شما امکان میدهد تا حد امکان به سوالات پزشکان پاسخ دهید و از سردرگمی در مورد علائم خود جلوگیری کنید.
در صورتی که سوال پزشک برایتان نامفهوم بود، هول نشوید. آرامش خود را حفظ کرده و علت سردرگمی خود را بپرسید. اینگونه هم شما متوجه سوال پزشک میشوید و هم پزشک به راحتی قادر به تشخیص سریع بیماری خواهد بود.
این هم 5 تا از مهمترین نکات در نحوه تشخیص دقیق بیماری و تشخیص سریع بیماری بودند.
نحوه توصیف دقیق علائم بیماری به پزشک
اگر یادتان باشد، در مورد سوم از نحوه تشخیص دقیق بیماری، به اهمیت توصیف دقیق علائم و عوارض بیماری به پزشک اشاره کردیم. 3 مورد را گفتیم. اما در ادامه بیایید هر کدام از این 3 مورد را به طور جداگانه یاد بگیریم تا تشخیص سریع بیماری به بهترین شکل انجام شود.
الف) جامع باشید
برای تشخیص دقیق بیماری، پزشک شما باید هم از پیشرفت علائم در طول زمان و هم از شکایات اصلی شما در لحظه کنونی آگاهی داشته باشد.
زمانی را صرف یادداشت کردن همه چیزهایی که از شروع اولیه علائم به یاد میآورید، از جمله درمانهای قبلی و پاسخ بدنتان به آنها، اختصاص دهید. مرور علائم به صورت زمانی ممکن است به شما کمک کند الگوهای مفیدی را که قبلاً از آنها اطلاع نداشتید را شناسایی کنید.
برای ارائه کاملترین و دقیقترین تصویر از آنچه در حال حاضر تجربه میکنید، یک رکورد دقیق از علائم را برای یک ماه قبل از قرار ملاقات خود نگه دارید. به کیفیت و شدت علائم خود توجه دقیق داشته باشید و فراتر از قابل توجهترین یا آزاردهندهترین آنها نگاه کنید. این جامع بودن در نحوه تشخیص دقیق بیماری توسط پزشک، تاثیر مثبتی دارد.
ب) خاص باشید
تا جایی که میتوانید علائم خود را با پزشک خود در میان بگذارید. گفتن این که درد دارید، شروع کار است، اما اگر او بداند که درد تیر خوردن است یا درد مبهم، مفیدتر است. سایر جزئیات مهم در مورد یک علامت:
- چند وقت است تجربه کردی؟!
- درد چقدر طول می کشد؟ ثانیه، دقیقه یا بیشتر
- اگر با الگوی خاصی میآید و میرود. (مثلاً بعد از غذا)
- چه چیزی، در صورت وجود، به کاهش آن کمک میکند.
پ) عینی باشید
دادههای مشخص برای ارائه دهنده شما مفیدتر از یک حساب ذهنی است. اگر تب دارید، دمای بدن خود را اندازه بگیرید و آن را ثبت کنید. اگر مرتب سردرد میگیرید، فراوانی و مدت آن را دنبال کنید. به عنوان بخشی از تلاش خود برای عینی ماندن، از نتیجه گیری سریع خودداری کنید و به سادگی حقایق را به اشتراک بگذارید. این به پزشک شما کمک میکند نحوه تشخیص دقیق بیماری و تشخیص سریع بیماری را بداند.
در آخر
تشخیص سریع مهمتر از درمان است. در ادامه تشخیص سریع، درمان سریع میآید. در نتیجه بیماری در زمان مناسب کنترل و درمان میشود. هر چه از زمان ابتلا به بیماری بگذرد، وضعیت وخیمتر میشود. بنابراین تخیص سریع بیماری را جدی بگیرید.
ما در این مقاله از داروخانه انصار ( دکتر مریم امجدی) راهنمای کامل نحوه تشخیص دقیق بیماری را برای شما آوردیم. همچنین نکاتی را در خصوص تشخیص سریع بیماری آوردیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده است. لطفا نظرات و سوالات خود را از طریق فرم دیدگاهها در انتهای همین صفحه برای ما بنویسید.